29.08.2018


Обука пилота на вршачком аеродрому уз савремене безбедносне системе

SMATSA Ваздухопловна академија

 

Вршачки аеродром, који има традицију школовања пилота дугу 60 година, по броју авио-операција и маневара који се изведу само у једном дану, спада у најфреквентније у земљи. Осим тога, после Аеродрома "Никола Тесла" ово је и најопремљенији аеродром, јер поседује 20 савремених авиона, сопствену контролу летења, а од прошле године и навигацијски уређај VOR који будућим пилотима омогућава безбедно слетање чак и онда када је видљивост због метеоролошких услова на минимуму.

Још од 1954. године на писти вршачког аеродрома вештине и знања до сада је стекло више од 2.000 пилота који данас господаре небом у више од 30 земаља. То је оно што прижељкује и 150 момака и девојака, колико их је тренутно у SMATSA академији обучава за пилоте.

"Отац ми је овде завршио обуку и то је један од разлога, поред генетике, што сам и ја кренуо тим путем", каже полазник Филип Ђурачки.

Марко Александровић је веома задовољан условима у Вршцу, а посебно авионима. Сви су, истиче, у одличној кондицији.

SMATSA академија за обуку пилота једна је од најопремљенијих у Европи и када је у питању авио-флота, али и савремени навигацијски уређаји. Један такав на вршачки аеродром стигао је прошле године. Опрему VOR вршачки аеродром набавио је први у Србији.

Савремени навигацијски уређај пилотима који се овде обучавају омогућава да авион сасвим прецизно спусте у условима смањене видљивости. У условима јаке кише, ниске облачности или магле која терен чини потпуно невидљивим, VOR омогућава да се авион спусти скоро жмурећи.

Инструктор Александар Поповић објашњава да је то нешто што унапређује стандарде у школовању кандидата и унапређује саму безбедност на аеродрому у Вршцу.

Капацитети академије увек су попуњени до последњег места.

"То су срећници од срећника, ми смо сви срећни што смо здрави и живи, а они су још срећнији, с обзиром на то да има на стотине и стотине упита младих људи који би желели да постану пилоти, али мало њих има могућности и прилике да то и оствари", каже Мирко Новаковић, руководилац теоријске обуке. 

Пријемни испит за нове полазнике биће обављен 11. септембра, а они који се најбоље покажу обуку ће почети 25. септембра

Извор: РТС (Маша Ивков), http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3242756/obuka-pilota-na-vrsackom-aerodromu-uz-savremene-bezbednosne-sisteme.html