13.03.2019


SMATSA добитник награде

Награда уручена на сајму у Мадриду

 

Контрола летења Србије и Црне Горе добила је награду Европске комисије "Јединствено европско небо 2019" за мултинационални пројекат успостављања заједничког ваздушног простора југоисточне Европе (SECSI) који је пуштен у оперативну употребу 1. фебруара 2018.

Партнерима у пројекту, а то су уз SMATSA и пружаоци услуга у ваздушној пловидби из Аустрије, Словеније, Босне и Херцеговине и Хрватске, признање је доделила Европска комисија у категорији побољшања у саобраћајној мрежи. Награда је додељена на пригодној свечаности у оквиру Светског конгреса индустрије управљања ваздушним саобраћајем (World Air Traffic Management Congress) који се одржава у Мадриду 12. - 14. марта.

Пројекат превозницима пружа могућност избора најкраћих рута између средишње и југоистоћне Европе, укључујући ваздушни ток према Турској и даље према Блиском Истоку. Тиме доприноси заштити природе кроз смањење потрошње горива и емисије гасова уз краће време летења. Потенцијалне уштеде у једном дану износе до 1940 NM пређене удаљености, 285 минута лета, уз смањење потрошње горива од 8000 kg и емисије CO2 од 25500 kg.

Пројекат доприноси остварењу циљева ЕК у погледу успостављања ваздушног простора слободних рута широм Европе и испуњава захтеве корисника из ваздушног простора везано за могућност избора више рута према истим одредиштима.Такође, пројектом који је подржао и Eurocontrol створен је један од највећих прекограничних ваздушних простора слободних рута у Европи и значајан је корак према остварењу заједничког европског ваздушног простора слободних рута до 2022.