Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo pruža uslugu kontrole letenja u vazdušnom prostoru ukupne površine 145.556 km2, који обухвата ваздушни простор Републике Србије, државе Црне Горе, део ваздушног простора изнад Јадранског мора, као и 55% горњег ваздушног простора Босне и Херцеговине.

Osnovna delatnost SMATSA doo predstavlja pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi (Air Navigation Services Provision), dok se dodatne usluge odnose na školovanje kontrolora letenja i pilota, kalibražu zemaljskih radio navigacionih sredstava (ZRNS), konsultantske usluge i održavanje vazduhoplova.

Uspostavljanjem jedinstvenog Centra kontrole letenja u 2011. godini došlo je do objedinjavanja usluga prilazne i oblasne kontrole letenja, što rezultuje jedinstvenim upravljanjem vazdušnim prostorom, unapređenjem tehnologije i procedura rada, boljim iskorišćavanjem ljudskih resursa i samim tim povećanjem kapaciteta vazdušnog prostora. Implementacija unapređenog upravljanja vazdušnim prostorom vodi ka optimalnom planiranju ruta, boljoj iskorišćenosti raspoloživog vazdušnog prostora, povećanju efikasnosti i smanjenju kašnjenja.

 

Bezbednost

SMATSA doo posvećuje veliku pažnju povećanju bezbednosti, efikasnosti i ekonomičnosti uz stalno praćenje i zadovoljenje zahteva svojih korisnika. Povećanje obima vazdušnog saobraćaja, kao i razvoj opreme i tehnologije uslovili su potrebu za konstantnim unapređenjem bezbednosti, u skladu sa najvišim standardima i preporučenom praksom. Prema oceni EUROCONTROL, Evropske organizacije za bezbednost vazdušnog saobraćaja, SMATSA doo zauzima drugo mesto po nivou bezbednosti u konkurenciji pedesetak sličnih centara u Evropi.

Kliknite ovde da saznate više.

 

Obuka kontrolora letenja

Centar za obuku kontrolora letenja SMATSA vazduhoplovne akademije (SАА) u Beogradu već 50 godina školuje kontrolore letenja koji rade za ATM provajdere širom sveta. Posao kontrolora letenja je težak i zahteva visok nivo znanja, snalažljivosti i odlučnosti. Iz ovih razloga, SMATSA obučava samo kandidate koji prođu rigorozan proces selekcije. Naš nastavni centar poseduje iskusan nastavni kadar i modernu opremu  što nam dozvoljava da buduće kontrolore pripremimo na najbolji mogući način.

Kliknite ovde da saznate više.

 

Obuka pilota

Centar za obuku pilota SMATSA vazduhoplovne akademije (SАА) u Vršcu je jedan on najvećih i najiskusnijih centara za obuku pilota u Evropi. U poslednjih 60 godina, preko 2000 pilota je završilo obuku u našoj akademiji, i kao uspešni piloti lete za preko 30 svetskih kompanija. Uslovi za školovanje u Vršcu su posebni: akademija ima svoj aerodrom sa 1700 kilometara vazdušnog prostora određenog samo za školovanje, kontrolni toranj, moderan simulator letenja i obnovljenu flotu sastavljenu od 20 letelica tipa Cessna 172S, Cessna 172N i Cessna 310.

Kliknite ovde da saznate više.

 

Kalibraža

SMATSA pruža usluge kalibraže zemaljskih radio-navigacionih sredstava (ZRNS) iz vazduha i provere letnih procedura kako za sopstvene, tako i za potrebe eksternih korisnika. Vazduhoplov Hawker Beechcraft King Air 350 sa ugrađenom opremom za kalibražu poslednje generacije (AD-AFIS-260) obezbeđuje visoku konkurentnost na tržištu. Provera i kalibraža uređaja vrše se u skladu sa zahtevima i preporukama definisanim u ICAO dokumentima Annex 10 i 14 i Doc 8071.

Kliknite ovde da saznate više.