13.03.2019


SMATSA dobitnik nagrade

Nagrada uručena na sajmu u Madridu

 

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore dobila je nagradu Evropske komisije "Jedinstveno evropsko nebo 2019" za multinacionalni projekat uspostavljanja zajedničkog vazdušnog prostora jugoistočne Evrope (SECSI) koji je pušten u operativnu upotrebu 1. februara 2018.

Partnerima u projektu, a to su uz SMATSA i pružaoci usluga u vazdušnoj plovidbi iz Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, priznanje je dodelila Evropska komisija u kategoriji poboljšanja u saobraćajnoj mreži. Nagrada je dodeljena na prigodnoj svečanosti u okviru Svetskog kongresa industrije upravljanja vazdušnim saobraćajem (World Air Traffic Management Congress) koji se održava u Madridu 12. - 14. marta.

Projekat prevoznicima pruža mogućnost izbora najkraćih ruta između središnje i jugoistoćne Evrope, uključujući vazdušni tok prema Turskoj i dalje prema Bliskom Istoku. Time doprinosi zaštiti prirode kroz smanjenje potrošnje goriva i emisije gasova uz kraće vreme letenja. Potencijalne uštede u jednom danu iznose do 1940 NM pređene udaljenosti, 285 minuta leta, uz smanjenje potrošnje goriva od 8000 kg i emisije CO2 od 25500 kg.

Projekat doprinosi ostvarenju ciljeva EK u pogledu uspostavljanja vazdušnog prostora slobodnih ruta širom Evrope i ispunjava zahteve korisnika iz vazdušnog prostora vezano za mogućnost izbora više ruta prema istim odredištima.Takođe, projektom koji je podržao i Eurocontrol stvoren je jedan od najvećih prekograničnih vazdušnih prostora slobodnih ruta u Evropi i značajan je korak prema ostvarenju zajedničkog evropskog vazdušnog prostora slobodnih ruta do 2022.